Rocco Rivarossi för nybörjare:

Som en vägledning till Mats Åkermans bildvärld kan följande fakta var bra att ha till hands.

Rocco Rivarossi

– är en medelålders man vars resa genom den Svagiska Unionen är beskriven i Mats Åkermans bok ”RETUR” (Carlssons förlag 2003). Uppgifterna kring denne man skiftar, men som Mats Åkerman antyder är han en välutbildad herre och en snobbig voyeur med förmåga att njuta av livets goda. Det finns obekräftade uppgifter att Rivarossi är född som markis. Han verkar något besvärad av Mats Åkermans tilltag att skildra hans förehavanden. Vad han tycker om filmerna som skildrar brottstycken ur hans liv är dock oklart.

Tidpunkten –
Av allt att döma så reste Rivarossi från Den Gula Regionen via staden Bas till Unionens huvudstad i mars-april 1956. Samtidigt inträffade en rad spännande episoder i Unionens huvudstad såsom beskrivits i boken ”A LA PRIMA” (Atlantis förlag 2010). Mats Åkermans bilder utspelar sig vid denna tidpunkt eller i den strax efterföljande tidsepoken.

Överraskningen –
är ännu inte avslöjad. Berättelsen är viktig och blir undan för undan redogjord i Mats Åkermans konstnärsskap.

Den Svagiska Unionen
är en stor kontinent bestående av 41 relativt självständiga stater. Dock lyder samtliga stater under samma grundlag (från 1902) där demokratin och pacifismen är inskrivna. Det tar ca två och en halv dag att med tåg resa från Unionens sydliga delar upp till huvudstaden.

Språk –
alla Svaga invånare talar svagiska, men även franciskanska och romanska är officiella språk i Unionen. Rocco Rivarossi behärskar självklart med ackuratess samtliga dessa språk, men är också skicklig i Svegiska (=grannunionens språkdräkt).

Huvudstaden –
heter Sveaborg, men dess invånare föredrar att benämna den som Primaborgen. Boken ”A LA PRIMA” är en hyllning till denna stad. Det är en stor stad med 33 arrangement, de flesta är belägna på de stora centrala öarna ”Damen” och ”Herren” vars åtta kullar är mycket sägenomspunna. Två grandiosa floder mynnar ut i huvudstaden – Svea och Prima!

Några kända stadsdelar –
eller som de kallas officiellt, arrangement –
är Goi, Arken, Salen, Vera, Mäster Germanus, Opera, Rio, Strand, Nya Goi och Karlsberger Hof.
I Arken är den stora domkyrkan ”Vår Dam” och det magnifika stadshuset belägna. I Vera finner vi de historiskt intressanta ruinerna uppe på Parnassa. Mäster Germanus är ett klassiskt säte för stadens kulturelit och konstnärer. Där huserar också ett berömt fotbollslag. Vandrar man upp genom Gois kringliga gator kommer man till det mystiska Vita Kastellet. Där är vyn enastående med sikt ända ut till den yttre arkipelagen.
Det finns också mer alldagliga platser i denna mångmiljonstad, till exempel Druvans plats på Strand. Det är en gemytlig miljö med trevliga caféer och teatrar och där ligger den Musikaliska Akademien som fostrat så många fantastiska kompositörer.

Rocco Rivarossis bostad –
ligger i arrangementet Strand mittemot Konserthuset och alldeles nära Norra Central och de äldre skärgårdsbåtarnas kajplats. Bostaden kan nog beskrivas som ett tjusigt inrett penthouse. Rivarossi har uppenbarligen tillgång till fler fastigheter; i den mondäna förorten Lugna väster om floden Svea finns ett mindre palats som har tillskrivits släkten Rivarossi. Dock finns inga uppgifter att Rivarossi skulle vara en förmögen man.

Måltider –
intar gärna Rivarossi på de närbelägna bistroerna på Boulevard S:t Willhelm. ”Porfyr” är en enkel sylta som ligger mycket nära hans bostad. Där trivs Rivarossi, fast en gång blev han sur då en paparazzi och hjältinnan ”Gloria”, samt två systrar dök upp på uteserveringen. När Rocco Rivarossi är sugen på en ståtlig måltid går han gärna bort till den Norra Centralstationen och äter på Brasserie Nord på andra sidan gatan. De har utsökt surkål.
Det är också på detta brasseri som under falskt namn Rocco sammanstrålar med ett illustert sällskap. En av dessa är byråchefen Herr Herrman. Här är ett textutdrag ur A LA PRIMA. Lyssna:

Ny inspelning 3

Sällskapet –
utöver herr Herrman så bestod det glada gänget av den gamle konstnären Kvickrot, den koleriske fotografen Höök, stjärnjournalisten madame Belle, den övermodige överste Konrad, den vackra sekreteraren Juliette samt en oansenlig tourist, herr Trompette. Vid detta tillfälle hade Rocco Rivarossi antagit en hemlig identitet  –  hans artistnamn var Rotebeck och han hade sina skäl.

Kvinnorna –
är viktiga! Det är osäkert hur Rocco Rivarossis förbindelser med kvinnor egentligen ter sig, men att de är betydelsefulla och många står utom allt tvivel. På tåget möter han en ”något bedagad skådespelerska” vid namn Gianna Ballo. I Mats Åkermans text i RETUR så förefaller denna kontakt anonym, men i A LA PRIMA så framgår det att de två kände varandra mycket närmare än så. Kanske Gianna Ballo i själva verket är hjältinnan ”Gloria”?

Resor –
Kommunikationer är ett mycket viktigt inslag i Mats Åkermans bildvärld – tåg, spårvagnar, båtar och flygplan är frekventa. Rocco Rivarossi kör även bil och han ägde en Citroën DS 19 vars bilnycklar blev stulna på ett mirakulöst märkligt vis.

Vexel-
är en ganska så ointressant stad i staten Elektra som tåget passerar. Men den är säte för publikationen ”Triumfen” vars ideologiska innehåll Rivarossi inte sympatiserar med.

Bas –
är Unionens sjätte största stad, belägen i staten Vista och känd för sin tunga industri, pampiga hamn och tjusiga modevisningar. Det var i Bas som Rocco Rivarossi bytte tåg när han gjorde sin returresa i april 1956. Vid midnatt ledde ett telefonsamtal till vissa specifika förvecklingar. I målningen ”Åtal” ser vi skådespelaren Marcello Mastrobati skildra Rivarossi när han sitter på ett torg i Bas centrala delar. Han är övergiven och fundersam över telefonsamtalets ödesdigra konsekvenser.

Den Gula Regionen –
är Unionens sydligaste del. Där är det varmt och skönt, palmerna vajar för Monastralen och det coelinblå havet upphör aldrig att fascinera. Några kända och mycket trivsamma turistorter i de Gula environgerna är Scala, Calais och Tosca. CentraIort är universitetssätet Fleure och har anor från den Lisn´ska eran (200-talet), men det är platsen för diverse frestelser. I den lilla byn Swing – ca 1 timmes resa på smalspårig järnväg från Fleure – har Rivarossi hittat sin värdiga vila. På terassen njuter hans sitt ”otium dignitate” och han skriver brev hem till M. och allt tycks förlåtet.
Försoningen är ett faktum!

 

Den röda linjen beskriver tåg K1:112 som Rocco Rivarossi reste med i mars 1956.

TAG TÅGET !